Mijn passie…

Zijn het de geuren die mij betoveren?
…Is het de magie die om kruiden circuleert?

geurlavendel

Wat doen geuren eigenlijk met ons?
Geuren zijn heel persoonlijk.
Aan elke geur zit een bepaalde herinnering
en dat is voor iedereen verschillend.
Geuren roepen een emotie op.
Door het opsnuiven van een bepaalde geur
kan iemand letterlijk “geraakt” worden.
Bloemige geuren zorgen er voor dat mensen zich kalm en positief voelen.
Dit komt omdat de mens dit al heel lang associeert
met lente, liefde en romantiek…

Mijn voorkeur voor lavendel zal ongetwijfeld te maken hebben hebben met de herinnering aan fijne jeugdvakanties in Zuid-Frankrijk. Lavendelvelden en gezellige markten waar lokale producten aan de toeristen worden verkocht.

De belangstelling voor tuinieren heb ik van mijn ouders meegekregen. Op 8-jarige leeftijd ben ik verhuisd van de stad naar het platteland, van een hoekwoning naar een grote vrijstaande woning met een grote tuin vol bloemen en een groentetuin.
De interesse voor kruiden heb ik van mijn schoonmoeder, zij oogstte kruiden uit de natuur en gebruikte kruiden voor allerlei kwalen.

In 1998 ben ik begonnen met een cursus tuinarchitectuur : tekenen op schaal, basiskennis van planten, snoeien, onderhoud etc.  De tuin (toen 2000 m2) hebben wij opnieuw aangelegd; honderden meters buxus, beuken, planten,  terrassen, schelpenpaadjes. Een heerlijke periode; lekker buiten zijn,  in de aarde omwroeten, dochtertjes om mij heen, planten en… natuurlijk oogsten.

In het jaar 2000 ben ik een opleiding gaan volgen tot Kruidenvakvrouw, een 3-jarige opleiding in Witte Paarden. Verschillende kruiden heb ik daarna in onze tuin geplant. Kruiden oogsten, drogen op de zolder, thee knippen, en drinken; bv. Goudsbloem-, Brandnetel- en Citroenmelisse thee. Goudsbloem en Smeerwortelzalf maken, tincturen (voor eigen gebruik) etc. Tweemaal heb ik een open-tuin-weekend gehouden;  info over de historie, geneeskrachtige werking en verkoop van kruidenthee, lavendelflesjes, etc.

Vanaf het jaar 2002 ben ik (weer) als medisch secretaresse gaan werken. Ik kreeg een beetje een haat/liefde verhouding met de tuin. In het voorjaar was ik minimaal 20 uur per week bezig om alles te snoeien en te onderhouden. En was ik klaar, dan kon ik weer opnieuw beginnen.

Toen wij in 2006 een huis in Drachten kochten vond ik 700 m2 grond prima. Deze tuin hebben wij opnieuw ontworpen en aangelegd met voornamelijk veel lavendel !
In 2013 “ging het weer kriebelen”en ging ik opnieuw lavendel oogsten, flesjes maken, Sint-Jansolie, kruidenzalven etc.
In 2014 heb ik voor het eerst op de Natuurmarkt bij de Kruidhof in Buitenpost gestaan. Wat een belangstelling voor de lavendelkoekjes, kruidenboters en kruidenzalven!

     Genoeg redenen voor mij om deze passie weer op te pakken en dit te gaan delen
met anderen. Ik hoop dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en je samen met
mij een workshop gaat volgen.

 

2017lavendel

 

>

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren